Знатно повећан број пријема у Служби ПТО

Последњих десетак дана знатно је повећан број пријема у Служби за пријем и збрињавање ургентних стања Здравственог центра у Врању. То се поклопило са променом временских услова и нарочито се односи на хроничне болеснике. Но страдају и привидно здрави и много је пријема свакодневно услед саобраћајних незгода, повреда, али и последица короне.

-Ово је из Бујановца. Можемо касније да наставимо, али ја ћу сада да одем- каже начелник Службе доктор Љубиша Стојиљковић.

Овако је прекинуто наше снимање, јер је доктор морао да оде. У наставку су се чули болни јауци тек довезеног пацијента. Константно су пристизали амбулантним и обичним аутомобилима они којима је потребна помоћ и тако је уназад дестак дана, каже доктор.

-Наша свакодневница, видели сте сад, довезли су двоје младих људи, повређених у саобраћајном удесу и младу жену која је колабирала у фабрици – каже доктор.

Иако се ради о лакшим повредама, доктор опомиње да и оне имају последице. И немају тегобе само хронични болесници, већ и они који су привидно здрави, долази до тегоба које најављују, уколико се не сагледјау на време и нека тешка стања.

-Тачна је информација да у претходној недељи имамо повећан број срчаних болесника, повећан број инфаркта миокарда, али свему томе кумовала је и инфекција корона вирусима, која је први пут знатно оштетила крвотворни систем, еритротците, коагулацију. То доводи ко кулминације и инфаркта миокарда – објашњава начелник.

Најчешће се дешава у раним јутарњим часовима када је организам изложен хладноћи и напорима. Било је и неколико случајева можданог удара, који врло често носе са собом огроман инвалидитет или чак морталитет. Редовно узимање терапије, мировање и здрави стилови живота, најбољи су пут да се не заврши на једном од најтежих одељења. 

Please follow and like us:
Здравље