Зоран Пауновић у Врању: Права књижевност ће преживети

У дворишту Музеј куће ,,Бора Станковић“, књижевно вече је синоћ одржао преводилац и есејиста Зоран Пауновић. Он је говорио о књижевности, односу врхунске књижевности и популарне културе, о музичарима-песницима, значајним домаћим и англофоним писцима и њиховим делима.

Зоран Пауновић је професор и теоретичар књижевности, али и преводилац и критичар. Поред англофоне књижевности коју је посебно истраживао, Пауновић је написао и неколико незаобилазних књига из теорије књижевности на српском језику.

– Данас, ко хоће да се бави српском књижевношћу, не може без његових књига.

Дакле, понекад се, са извесном иронијом, за некога каже „ренесансна личност“, али Зоран Пауновић је личност 20. и 21. века, дакле, у једну тачку сажима са више страна све оно за шта је способан и све то га је квалификовало за вечерашњи разговор у Врању – указује критичар и публициста Иван Миленковић.

Посебно занимљиво поље истраживања Зорана Пауновића везано је за однос књижевности и популарне културе која, како истиче, данас представља простор у којем се често дешавају најзначаније ствари у уметности.

– Оно што вуче популарну културу напред је нешто што је изван мејнстрима, нешто што покушава да пробије границе, да открије нове путеве и то нешто је увек опасно по мејнстрим.

Оно што се непрекидно дешава у животу популарне културе је да оно што је у једном тренутку авангарда, уколико успе да преживи, постаје мејнстрим, тако да се непрекидно смењују ти циклуси у којима авангарда постаје мејнстрим, а онда се рађа нова авангарда – сматра Пауновић.

Иако се сматра да се у данашње  време све мање чита и да су књиге, посебно из света класичне књижевности, све мање привлачне новим генерацијама, Пауновић оцењује да ће праве вредности увек бити на цени.

– Данас, у дигиталној ери, имамо различите врсте читања и ту не мислим само на читање романа из дигиталног извора, већ и на друге реинтерпретације романа у другим уметничким облицима.

Већи је број могућности данас да се упознате са уметничким делом и те могућности представљају, колико добре ствари, толико и изазове који нас мало одвлаче од књиге, али када се све то скупа погледа, ипак је утисак да ће права, велика књижевност преживети, на овај или онај начин – оцењује Пауновић. Књижевно вече је одржано у оквиру циклуса „Писац у фокусу“ а организатор је била Библиотека „Бора Станковић“.

Please follow and like us:
Култура