Зорица Јовић о Локалној мрежи за борбу против вршњачког насиља

У великој сали Скупштине града одржан је састанак Локалне мреже за борбу против вршњачког насиља. Зорица Јовић заменица градоначелника била је гост нашег Јутарњег програма и том приликом пренела нам информације са одржаног састанка.

Локална мрежа за борбу против вршњачког насиља је формирана у фебруару  на Скупштини града Врања и од тада се чланови састају редовно, рекла је Зорица Јовић заменица градоначелника гостујући у Јутарњем програму РТВ-а.

-Иако је сачињена од људи који се баве овом темом и овим проблемом, није уопште лако. Током лета је једна група људи из образовања имала задатак  да спроведе анкету међу ученицима, запослених у образовању и родитеља на тему вршњачког насиља, са јасно формираним питањима. Како се осећају да ли су били предмет вршњачког насиља, да ли су се некада осетили повређеним, увређеним, дискриминисаним од стране својих другова и другарица, професора, запослених у установама образовања, истакла је Јовићева.

Том приликом представљени су резултати анкета, док су  представници локалне просветне инспекције, Центра за социјални рад и МУП – а, свако из своје надлежности, упознали чланове Мреже са подацима о регистрованом броју вршњачког насиља у протекле две године.

-Тако да смо се сви детаљно упознали са стањем на терену када је вршњачко насиље у питању и то нам је у суштини полазна основа. Унутар мреже смо формирали ужу радну групу која ће се бавити израдом Акционог плана за борбу против вршњачког насиља. Пред нама је тај период од два до три месеца, није лако, ипак треба све да осмислимо. Циљ нам је да осмислимо за ток једне године од почетка до краја, односно од јануара до децембра, низ активности које ће се реализовати на терену са ученицима, запосленима у образовању, са родитељима, тачније са свима који могу да дају имали допринос, како не би дошло до вршњачког насиља, објашњава заменица градоначелника.

Заменица Јовић објашњава да би акциони план требало бити завршен до краја године и да исти иде даље на усвајање пред одборницима Скупштине града, а од почетка наредне године би се примењивао. Реч је акционом плану који се бави превентивом. Циљ је да се деци стави до знања да су сва иста, да имају иста права, да не повређују и не дискриминишу другаре ни по једној основи, закључак је из разговора са заменицом градоначелника.

Please follow and like us:
Друштво