ЗЗЈЗ: Ваздух у Врању чист

Др Невенка Станојковић о квалитету ваздуха

Зимски месеци су пред нама, сезона ложења је кренула 15. октобра. Високу концентрацију загађујућих материја у ваздуху, можемо очекивати у зимским месецима. О присутности загађујућих материја у ваздуху, од почетка грејне сезоне разговарали смо са др Невенком Станојковић из Завода за јавно здравље.

Завод за јавно здравље врши контролу квалитета ваздуха на пет мерних места. И то у Заводу за јавно здравље, ОШ „Светозар Марковић“, вртићу „Невен“, ОШ „Јован Јовановић Змај“ и ОШ „Предраг Девеџић“ у Врањској Бањи. Мери се присутност сумпор-диоксида, чађи, азотових оксида и укупне таложне материје из аеро седимента, објашњава докторка Станојковић.

– Откако је кренула грејна сезона нисмо имали повећане честице загађења у ваздуху, бар које ми меримо.У току ове године у јануару и фебруару, имали смо 9 дана са повећаном концентрацијом чађи на мерном месту у ОШ „Светозар Марковић“. Један дан је био на мерном месту у вртићу „Невен“ и један дан у ОШ „Јован Јовановић Змај“, каже наша саговорница.

Гас је фосилно гориво које најмање загађује животну средину. Такође, гашење индивидуалних ложишта много загађује животну средину. Предлаже се проширење система централног грејања. Неопходно је да зеленило буде присутно у граду и ван њега. Јер зеленило користи угљен- диоксид који емитује фосилна горива, а ослобађа кисеоник.

-Требало би да људи избегавају излазак на отвореном када су ниске температуре, истиче Станојковићева. Тада је потрошња фосилних горива у порасту. Повећан атмосферски притисак  и повећана влажност ваздуха су повољни услови за високу концентрацију загађености у атмосфери.

Докторка Станојковић, саветује трудницама, дојиљама, деци, старијима и оболелима од респираторних и кардиоваскуларних болести да избегавају максимално боравак на отвореном у зимским месецима. Препоручује се проветравање просторија у периоду од 11 до 17 часова.

Please follow and like us:
Друштво Здравље